Wednesday, September 23, 2009

Kes on TORE-kas?

Mul on hea meel tõdeda, et ka meie koolis on olemas esimesed TORE-kad. TORE ehk Tugiõpilaste Oma Ring Eestis on üks vahva noorteühing, kes soovib koolikeskkonna positiivsena hoida. Läbinud III etapilise koolituse Võrus koos Kaili Kärssini, Maris Räisi ja Liis Krevaldiga, saame nüüdsest koolitada uusi noori TORE-kateks. Selleks tuleb uutel liikmetel läbida 20 tunnine koolitus. Rühma suurus võiks olla 12 inimest. Ootan põnevusega uusi noori liituma TORE-ga.

Natukene lähemalt TORE-st:

Kes on tugiõpilane?
Tugiõpilane on noor inimene noorte hulgas, kes tahab ja oskab murelikele toeks olla, et probleemid ei kujuneks lahendamatuiks. Ta on noor, kellele on tähtis kooli õhkkond ja koostöö täiskasvanutega. Nende igapäevases tegevuses on oluline mõista ennast ja teisi, olla salliv teiste suhtes, oskus teha koostööd.

Tugiõpilane märkab täiskasvanutele varjatuks jäävaid kaasõpilaste probleeme (kiusamine, uimastite kasutamine jm) ning oskavad delikaatselt, rahumeelselt ning lahendusi otsivalt sekkuda (toetada, abi otsida). Tugiõpilane tahab ja oskab murelikele toeks olla, et probleemid ei kujuneks lahendamatuiks. Ta on noor, kellele on tähtis kooli õhkkond ja koostöö täiskasvanutega. Nende igapäevases tegevuses on oluline mõista ennast ja teisi, olla salliv teiste suhtes, oskus teha koostööd.

Mida rohkem on grupis selliseid noori, seda suurem on positiivne mõju grupile ja grupinormidele. Selle tõttu on tugiõpilane õpetajate tõhus liitlane kooli igapäevases kasvatustöös.

Tugiõpilast iseloomustab: sõbralikkus, empaatilisus, oskus teist kuulata, märgata probleemi, oskus abi paluda, tunnetada piiri, teadmised ja oskused sekkumiseks, koostöö jne.

Koolides nimetavad tugiõpilased endid TORE-kateks!


Loodan, et saame koolitusmeeskonna kokku ning ootan väga, et annad endast märku, kui soovid liituda.

Õp Kristina

No comments:

Post a Comment